【壹週刊壹盤生意】月賺10萬》$1400一隻錶 FB三招吸15萬like

 

【壹週刊壹盤生意】月賺10萬》$1400一隻錶 FB三招吸15萬like

 

至今半年間,facebook與intagram兩個社交媒體均有十四萬followers,最初他什麼方法都用,「follow其他品牌嘅follower、送錶俾KOL(網絡紅人),不過大牌子成本低,派十隻返一隻都有賺,我哋做唔到。」

 

試過不同方法,還是賣廣告生意增長快,很多網店指facebook賣廣告成效逐漸減低,Quinn直指:「只係香港社交媒體marketing太廢,我搵過幾間公司,差唔多要我教返佢哋做。」Quinn有三大策略玩facebook。

 

第一:唔好hard sell。「你目標係要俾好嘢人睇,多人睇自然有人買嘢,唔好不停叫人買錶。post內容夠唔夠好,你睇下幾多人tag朋友就知。」

 

第二:文青風。「返完工咁辛苦,都係想輕鬆。隻錶大特寫好悶,我發現最吸引人睇,係在錶旁邊加杯咖啡,背景白雪雪,有時加啲乾花,感覺好lifestyle。」

 

第三:tag得夠細。「同樣係年青情侶、未來一個月週年紀念或者生日、有上亞馬遜網購,分別tag鐘意錶同手作嘢,結果可以好唔同。你好難估邊個會有反應,要tag細啲,多試不同tag。」

 

成功吸like之餘,亦吸到金,Quinn說他每月都用十多萬賣廣告,「因為有成效,平均用三十蚊美金,就有一個人買錶。」

 

現時生意兩成香港,八成海外,而其中大部分是東南亞國家。成功俘虜他們,Quinn認為是他擊中當地人的消費習慣, 「我有朋友喺印尼,佢話大部分富起來嘅人,因為經歷過貧窮,心底裡覺得要節儉,所以比較少買貴嘢,但其實佢地買買吓中價貨都洗唔少錢。」

 

相關連結:

壹盤生意》棄9萬月薪》28歲史丹福碩士砌錶 父母狂鬧嘥心血

http://bit.ly/29NiAq5

壹盤生意》大陸錶肉得個樣 日本貨贏十條街http://bit.ly/29NoTKn一個新品牌,賣二百多美元一隻錶,並且能夠每月賣近三百隻,成功在於Quinn識玩社交媒體。

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

餐牌菜式種類繁多巳不合時宜?

1/7
Please reload

Recent Posts
Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
我們服務
關於
有用資訊
​常見問題
  • e316f544f9094143b9eac01f1f19e697

© 2018 mybizsell.com All rights reserved.

免責聲明:自讓易mybizsell.com 努力創建生意買賣資源共享平台 — 自讓易mybizsell.com 所有內容信息用於協助買賣雙方交易為目的,不應被視為法律建議。自讓易mybizsell.com對於內容信息準確性,合法性或適用性不作任何保證聲明。 網站擁有人不會對任何錯誤,遺漏或任何形式的損失作承擔責任。如有疑問,請電郵我們 hello1@mybizsell.com