食肆老闆應知進退

 

食肆老闆應知進退

 

 

一家成功食肆,有極多「藝術元素」。最基本,當然為廚師功力、侍應服務和裝修雅潔。其實,仍有兩樣,若唔掂,好難令客人返轉頭幫襯,不過,這兩樣,極少客人宣諸於口——洗手間欠私隱及老闆唔識做!前者女廁無問題,反正都係一格一格,必有私隱。男士洗手間則不同,若一排尿兜全無遮隔,你望我、我望你就弊,因為,咁樣「殊殊」點都唔會鬆弛,肌肉必定收縮,屙極唔出,大家尷尬!另外,男性到 咁上下,就會前列腺發大,正是「少時一支箭,老時一條綫(更可能變滴滴仔!)」,你要佢同人排排企小便,滴 滴 ,幾鬼無癮 !於是,記住囉,下次咪搞我,搵個藉口不再幫襯算數!上述男性心理,女性十之九九不懂,所以,小弟發覺「設計錯誤」男廁,大部分有位女掌門人,完全唔了解男性,尤其老男人的心態也。

 

  好 ,另一類「討厭餐館」,為老闆唔識做!不少食肆老闆,熱情過甚,又或,扮晒老友,不知進退,不分角色。小弟與一群傳媒老友,算是有些微知名度,行走江湖,當然有個別人希望認識,這個無問題。

 

資料來源: 【星島日報報道】

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

餐牌菜式種類繁多巳不合時宜?

1/7
Please reload

Recent Posts
Please reload

Search By Tags